 |
Motorische Remedial Teaching (MRT), is het verlenen van extra hulp bij het bewegen aan kinderen die een achterstand hebben opgelopen of hiaten hebben in hun motorische ontwikkeling. Hierdoor hebben zij problemen, niet alleen op motorisch maar ook op cognitief (leren), gedrag en/of sociaal-emotioneel gebied. Door middel van een speels trainingsprogramma met uitdagende en gedifferentieerde bewegingssituaties wordt bewegen gestimuleerd met als doel het (gedeeltelijk) inhalen van bewegingsachterstanden. De andere doelen (kunnen) zijn; een positieve verandering in de sociaal-emotionele ontwikkeling en weer of nog meer plezier krijgen in bewegen. De kinderen ervaren het als een leuke gym en spelletjes les, terwijl ze eigenlijk heel hard werken aan hun ontwikkeling en nieuwe vaardigheden.
Daar waar een kind door een achterstand in de motorische ontwikkeling geremd wordt in zijn totale ontwikkeling biedt motorisch remedial teaching een oplossing.
Extra hulp kan de mogelijkheden van het kind vergroten en zijn leerprestaties verbeteren, maar ieder kind heeft en houdt zijn eigen grenzen en die moeten we respecteren.
Het is aangetoond dat met het verbeteren van de motoriek ook de schoolprestaties, het gedrag en het zelfvertrouwen verbeteren.
Doelstellingen:
Doelstellingen op kortere termijn kunnen zijn:
- Het kind kan beter meedoen in de lessen bewegingsonderwijs en op het schoolplein;
- Het kind heeft meer plezier in de lessen bewegingsonderwijs en op het schoolplein;
- Het kind heeft meer zelfvertrouwen in bewegingssituaties;
- Het kind beweegt beter, makkelijker, effectiever.
Wat ik graag wil bereiken, is de motorische en/of sociaal-emotionele achterstand van kinderen verkleinen, met als resultaat dat ieder kind met plezier kan samenspelen met leeftijdsgenootjes.
|