Een MRT les duurt 25 minuten en vindt bij voorkeur wekelijks plaats. De MRT lessen worden gegeven in kleine groepjes (maximaal zes kinderen) of individueel. Dat is afhankelijk van de hulpvraag van uw kind.
Het voordeel van groepslessen is dat kinderen zich vrij voelen in de ongedwongen groepssfeer. Daarnaast leren kinderen van elkaar. Omdat ze tijdens de MRT lessen gewend zijn in een groep te oefenen, zullen ze het geleerde ook in de klas gemakkelijker kunnen toepassen. Dit sluit natuurlijk niet uit dat er altijd individuele aandacht voor de ontwikkeling van elk kind afzonderlijk is.
Afhankelijk van de hulpvraag kan een trainingsprogramma worden opgesteld. Dit kan zich richten op één onderdeel, bijvoorbeeld het schrijven of het knippen. De trainingen kunnen zich ook richten op zowel de kleine motoriek als de grove motoriek. Dit wordt voorafgaand in een intakegesprek samen besproken.
Enkele voorbeelden van wat we oefenen zijn:
- lichaamsbesef
- ruimtelijke oriëntatie (afstanden inschatten, links/rechts, boven/onder)
- evenwicht
- spiergevoel
- oog-handcoördinatie
- grote motoriek
- fijne motoriek
- schrijfoefeningen
- logisch denken (allerlei puzzels)
- geheugen (denkspelletjes)
- reactiespelletjes
- concentratie
- bewegingscoördinatie
- tweehandig bewegen
- handschriftverbetering
- bewegingsangst/faalangst
Stap 1 intakegesprek
Voorafgaand aan de behandeling vindt er altijd een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek wordt de hulpvraag vastgesteld en gaan we doelen stellen.
Stap 2 motorisch onderzoek
Indien nodig volgt er een motorisch onderzoek. In dit onderzoek worden de motorische vaardigheden van uw kind getest en beoordeeld. Het onderzoek wordt aangevraagd door ouders/verzorgers, dan wel door de school. Van het onderzoek wordt een verslag gemaakt. De bevindingen worden besproken en er wordt een advies gegeven. Dit onderzoek levert veel gegevens op voor het opstellen van een persoonlijk handelingsplan.
Stap 3 behandelsessies
Vervolgens starten we met de MRT lessen van 25 minuten. Van elke les krijgt u een kort verslag, indien gewenst kan de leerkracht ook hetzelfde verslag krijgen. Op deze manier blijven u en de leerkracht op de hoogte van de ontwikkelingen van uw kind. Tevens kan er hierdoor thuis en op school ook extra op de behandelde activiteiten geoefend worden. Uw kind kan indien gewenst ook oefeningen mee naar huis krijgen om thuis te oefenen.
Stap 4 controle- en eindonderzoek
In overleg kan een controle- en eindonderzoek worden verricht. Hiervoor wordt een motorische test afgenomen. Na afloop worden de bevindingen besproken en wordt een advies gegeven. Hiervan wordt een verslag gemaakt.
Stap 5 vervolgplan opstellen of eindgesprek
Afhankelijk van behaalde resultaten wordt een vervolgplan opgesteld. Is er geen vervolg nodig dan hebben we een eindgesprek. |